“Azerbaycan elçiliklerine saldırılar sınırdaki provokasyonların devamıdır” – Al Jazeera kanalında yoğun tartışma

Ermenistan-Azerbaycan devlet sınırındaki çatışmaların ardından bölgedeki gerilim şimdiden küresel boyuta taşınıyor. Ermenistan-Azerbaycan devlet sınırında sükunet hüküm sürse de genel gerginlik devam ediyor. Ancak bölgede yaşanan son olaylar, ateşkesin yeniden bozulacağını ve daha geniş çaplı askeri operasyonların başlayabileceğini gösteriyor. Zira ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Erivan ziyareti ve Azerbaycan aleyhine yaptığı açıklamalar, ABD’nin Güney Kafkasya politikasının endişe verici olduğunu gösteriyor. Nikol Paşinyan’ın bölgede Rusya’ya karşı bir politika sergilemek için resmi Washington’un desteğiyle sınırda yeniden gerginliğe yol açacak provokasyonlar yaratması muhtemeldir.

Bölgedeki son durumla ilgili bir başka canlı tartışma da prestijli Al Jazeera Arabic kanalında gerçekleşti. Ermenistan ve Azerbaycan temsilcileri gergin bir tartışmada karşı karşıya geldi. Tanınmış Ermeni uzman Sako Arian ve Azerbaycanlı insan hakları savunucusu Ahmet Shahidov, Ermenistan-Azerbaycan devlet sınırına yönelik son askeri operasyonlar, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Erivan ziyareti ve yabancı ülkelerdeki Azerbaycan büyükelçiliklerine yönelik saldırılarla ilgili görüşlerini paylaştı.

Azerbaycanlı insan hakları savunucusu Ahmet Şahidov, resmi Erivan’ın iki ülke arasındaki devlet sınırlarının belirlenmesi konusu etrafında yapay bir ajitasyon oluşturarak uluslararası toplumun dikkatini çekmeye ve üçüncü ülkeleri bu çatışmaya dahil etmeye çalıştığını söyledi: “Görünen o ki, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki bu sınır çatışması bölgesel düzeyin dışına çıkmakta ve küresel bir nitelik kazanmaya başlamaktadır. Dünya güçleri aralarındaki ihtilafı Güney Kafkasya’da çözmeye çalışıyor. Burada ABD, NATO, İsrail, Rusya, İran ve diğer ilginç güçlerin çabalarını görmek mümkün.
Her halükarda Azerbaycan barış taraftarıdır ve sınır belirleme sürecini kısa sürede sonuçlandırarak Ermenistan ile bir barış anlaşması imzalamayı amaçlamaktadır. Resmi Erivan kendisine uzatılan barış elini sıkabilmeli ve bir barış anlaşması imzalamalıdır. Aksi takdirde bölge yeniden savaş alanına dönüşecektir.”

Ermenilerin yabancı ülkelerdeki Azerbaycan elçiliklerine yönelik saldırılarını kınayan Ahmet Şahidov, bunu devlet sınırında yaşanan provokasyonların devamı olarak değerlendirdi.

Bu yazını Facebookda şərh et