AGİT’in Viyana’daki toplantısında Ermenistan ve Azerbaycan temsilcileri arasında gerginlik yaşandı

AGİT İnsan Hakları ve Demokratik Kurumlar Ofisi tarafından düzenlenen “Çatışma Bölgelerinde İşkence Gerçekleri ve Uluslararası İnsancıl Hukukun Diğer Ciddi İhlalleri” konulu uluslararası konferans bugün Avusturya’nın başkenti Viyana’da çalışmalarına devam etti.

AGİT üyesi 57 ülkenin büyükelçileri, diplomatları ve devlet kurumlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda AGİT coğrafyasında yaşanan güncel çatışmalar ve işkence vakaları geniş çapta ele alındı.

Etkinlikte konuşan Türkiye Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü Başkanı Dr. Ahmet Şairoğlu, Ermenistan’ın eski ombudsmanı Arman Tatoyan`ın Avrupa Konseyi uzmanı olarak sunularak konuşma yapmasına itiraz ederek, Ermeni ombudsmanının faşist açıklamalarını hatırlattı. Ermeni ombudsmanı Arman Tatoyan’ın Azerbaycan topraklarının işgalini meşrulaştırdığını ve 44 günlük savaş boyunca Ermenistan’ın işgal politikasını savunduğunu belirten insan hakları savunucusu Dr. Ahmet Şairoğlu, Ermenistan’ın devlet düzeyinde savaş suçları işlediğini de toplantı katılımcılarının dikkatine sundu. .

Dr. Ahmet Şairoğlu’nun bu konuşması Ermenistan temsilcisinin tepkisine neden oldu ve Ermenistan’ın AGİT’teki daimi temsilcisi veto hakkını kullanarak Azerbaycanlı insan hakları savunucusunun konuşmasını kesmeye çalıştı. İki kez konuşması durdurulan insan hakları savunucusu Dr. Ahmet Şairoğlu, 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan ordusunun Azerbaycanlı sivilleri hedef aldığına, Gence, Berde, Terter ve Mingaçevir’deki sivil hedeflere roket atıldığına dikkat çekti.

Daha sonra Ermenistan’ın gömdüğü mayınlar konusunu gündeme getiren Dr. Ahmet Şairoğlu, Ermenistan’ın 10 Kasım 2020 tarihli anlaşmadan sonra bile kara mayınları işlemeye devam ettiğini söyledi.

Bu yazını Facebookda şərh et