31 Mart Dünya Azerbaycanlılarının Soykırımı Günü Bakü 135 Nolu lisede anıldı

Ermeni Taşnakların Bolşeviklerle birlikte Azerbaycanlılara karşı gerçekleştirdiği soykırımın 105. yıl dönümüdür.

Bu vesileyle Bakü şehrinin Binagadi ilçesinde General Aliağa Şıkhlinski’nin adını taşıyan 135 Nolu ortaokulda bir anma etkinliği düzenlendi. Azerbaycan İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan, 31 Mart katliamı kurbanlarının aziz hatırası ve Azerbaycan uğrunda canlarını feda etmiş Şehitlerimizin anılmasıyla devam eden etkinliğe Azerbaycan Milletvekili Vügar İsgandarov, Binagadi Valiliği temsilcisi Amal Askerov, insan hakları savunucusu Dr. Ahmet Şairoğlu ve diğer konuklar katıldılar.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bakü’nün Binagadi ilçesi General Aliağa Şıkhlinski’nin adını taşıyan 135 Nolu ortaokulun müdürü Şefa Gurbanova, 31 Mart soykırımını ve öğrencilerin hazırladığı anma programını anlattı.

Daha sonra okulun tarih öğretmeni Kamala Abbasova, Azerbaycan halkına yapılan soykırım ve katliamlar hakkında geniş bilgi verdi.

Diğer konuşmacılar – 10. sınıf öğrencisi Rubaba Maharramova, 8. sınıf öğrencisi Nigar Masimli, 9. sınıf öğrencisi Mahammad Madatov, 4. sınıf öğrencisi Ravan Çendirli ve diğerleri duygu yüklü konuşmalar ve şiirler söylediler.

Etkinlikte konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekili Vügar İsgandarov, Azerbaycan halkının maruz kaldığı soykırım ve katliamlara değinerek, Azerbaycan devletinin sistemli bir şekilde Azerbaycan gerçeklerinin tüm dünyada tanıtılması yönünde çalıştığını söyledi. Azerbaycan’ın hak sesini dünyaya duyuran ve topraklarımızı işgalden kurtaran ve 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı’ndan galip çıkan Başkomutan İlham Aliyev’in liderliğinde Azerbaycan ordusunun tarihi bir zafere imza attığını vurguladı. Öğrencilere seslenen Milletvekili Vügar İsgandarov, yetişen genç neslin ilmî, bilgili ve okur-yazar olmasının yanı sıra vatansever ve savaşçı olmalarını ve Azerbaycan Devleti’nin yanında yer almalarını tavsiye etti.

Binagadi Valiliği temsilcisi Amal Askerov yaptığı konuşmada etkinliğe katılanları selamlayarak, Valiliğin vatanseverlik temalı etkinliklere ve bu yönde atılan adımlara özel önem verdiği bilgisini verdi. Onun sözlerine göre, Azerbaycan devletinin ana amacı genç nesli vatansever ruhda yetiştirmektir.

Daha sonra bir konuşma yapan insan hakları savunucusu Dr. Ahmet Şairoğlu, uluslararası kuruluşlarda ve yabancı televizyonlarda Azerbaycan gerçeklerinin -soykırım ve işgal olaylarının tanıtılmasında gençlerin rolüne değindi ve genç neslin gönüllü büyükelçiler olarak bu yönde büyük bir misyona sahip olduğunu kaydetti.

Etkinlikte yapılan konuşmalarda kaydedildi ki, Azerbaycan topraklarında Ermeni çetelerin 105 yıl önce gerçekleştirdiği katliam, “ülke tarihinin en feci katliamlarından biri” görülüyor.

20. yüzyılın başlarında Çar Rusyası’nın son dönemlerinde Azerbaycan’ın çeşitli bölgelerine yerleştirilmiş Ermeniler, otorite boşluğundan da faydalanarak Azerbaycanlıları katletmeye, onlara ait toprakları ele geçirmeye başladı.

1905’ten itibaren örgütlenip silahlanan Ermeniler, Azerbaycanlıları yıldırmak için başta Bakü olmak üzere tüm bölgelerde karışıklıklar çıkardı.

1917’de Rusya’da gerçekleştirilen devrimle çarlık rejimi yıkıldı. İktidara gelen Bolşevikler, Bakü’de de yönetimi ele geçirdi. Bolşeviklerin Ermeni lideri Stepan Şaumyan, Ermeni çetelere siyasi ve maddi destek sağladı, böylece Azerbaycanlılara karşı saldırılar arttı.

Ermeni ve Bolşevik çeteler, 1918’de 30 Mart-3 Nisan’da Bakü, Şamahı, Guba, Haçmaz, Lenkeran, Hacıgabul, Salyan, Zengezur, Karabağ, Nahçıvan ve diğer bölgelerde 50 bin Azerbaycanlıyı katletti.

Katliam, “Kafkas İslam Ordusu” ismi verilen Osmanlı ordusunun Azerbaycan’a yardıma gelmesi ve ülkeyi çetelerden temizlemesiyle son buldu.

Azerbaycan’da 1918’de Ermenilerce uygulanan mezalim ve katliam, “soykırım” olarak kabul ediliyor.

Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, 1998’de imzaladığı kararnameyle 31 Mart’ın “Azerbaycanlıların Soykırım Günü” olarak anılmasına karar vermişti.

Bu yazını Facebookda şərh et