Dr. Ahmet Şairoğlu, AGİT`in Viyana toplantısında Azerbaycan’da basın özgürlüğü ve Karabağ’da şehit olan gazeteciler hakkında konuştu

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilciliği ile AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi tarafından 13-14 Mart tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da “Kapsamlı Güvenliğin Temel Dayanağı Olarak Medya Özgürlüğü” başlıklı bir konferans düzenlendi.

AGİT üyesi olan 57 ülkeden büyükelçiler, diplomatlar ve devlet kurumlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda AGİT bölgesindeki basın özgürlüğü konusu geniş bir şekilde ele alındı.

Azerbaycan’da basın özgürlüğü alanında gerçekleştirilen reformlardan bahseden Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü Başkanı Dr. Ahmet Şairoğlu, son 2 yılda hayata geçirilen yeniliklerden ve inovatif uygulamalardan bahsetti. Bazı uluslararası medya kuruluşlarının Azerbaycan hakkında yayınladığı raporların gerçeği yansıtmadığını ve güncel olmayan bilgilere dayanarak yeniden yayımlandığını kaydeden Dr. Ahmet Şairoğlu, Medya Geliştirme Ajansı’nın kurulmasının ardından bir takım başarılı yeniliklerin gözlemlendiğini söyledi.

Dr. Ahmet Şairoğlu, gazetecilerin kurtarılmış bölgelerde güvenli bir şekilde çalışmasının hala mümkün olmadığını ve ermenilerin bu bölgelere yüzbinlerce mayın gömdüğünü söyledi.

Dr. Ahmet Şairoğlu’nun bu konuşması Ermenistan tarafının sert tepkisine neden oldu ve Ermenistan’ın AGİT’teki resmi temsilcisi iki kez veto hakkını kullanarak Azerbaycanlı insan hakları savunucusunun konuşmasını kesmeye çalıştı. Dr. Ahmet Şairoğlu konuşmasını sonlandırırken, Azerbaycan’da medyanın mevcut durumu hakkında tek taraflı ve belirsiz bilgilerin kullanılmasını kınadı ve Medya Geliştirme Ajansı’nın resmi internet sitesinde hayata geçirilen yenilik ve reformlara ilişkin bilgilerin kullanılmasını tavsiye etti.

Bu yazını Facebookda şərh et