Uluslararası “İklim Değişikliği ve İnsan Hakları” Konferansı 21-22 Şubat Tarihlerinde Katar’ın Doha kentinde düzenlendi

Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Şeyh Halid bin Khalifa bin Abdulaziz al-Thani’nin himayesinde, Uluslararası İklim Değişikliği ve İnsan Hakları Konferansı 21 Şubat’ta Doha’da uluslararası kuruluşlar ve dünyanın farklı ülkelerinden 300’den fazla uzmanlar ve paydaşların katılımıyla başladı.

Katar Ulusal İnsan Hakları Komitesi (NHRC) tarafından, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, BM Kalkınma Programı (UNDP), Arap Devletleri Ligi ve Küresel Ulusal İnsan Hakları Kurumları İttifakı (GANHRI) işbirliğiyle organize edilen iki günlük konferans, hak temelli iklim eyleminin önemini vurgulamayı amaçlıyor.

Katar’daki ilgili kuruluşlardan birkaç bakan ve yetkilinin katıldığı açılış oturumunda, NHRC Başkanı Maryam bint Abdullah al-Attiyah, konferansın iklim değişikliği ve çevresel risklerle insan hakları perspektifinden ilgilenme hızını ilerletmek ve hızlandırmak için tartışma ve bilgi ve deneyim alışverişi için değerli bir fırsat sunduğunu söyledi.

Maryam bint Abdullah al-Attiyah konferansın, doğayla barışı sağlamaya yardımcı olacak eylemler önermeyi ve iklim değişikliği konusunda insan haklarına dayalı eylemlerin teşvik edilmesine ilişkin somut tavsiyelere ulaşmayı amaçladığına dikkat çekti ve uluslararası insan hakları sistemi tarafından bir norm ve araç olarak benimsenebileceyini belirtti.

Uluslararası konferansa katılan Azerbaycan Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü Başkanı, insan hakları savunucusu Dr. Ahmet Şairoğlu, dünyadaki iklim değişikliği, doğal afetler ve depremlere dikkat çekerek temel insan haklarının sağlanmasının önemine vurgu yaptı ve acil durumlarda temel insan hak ve özgürlüklerinin sağlanmasının önemini vurguladı.

Dr. Ahmet Şairoğlu, Katar Devleti’nin ve özellikle Katar Ulusal İnsan Hakları Komitesi’nin bu tür uluslararası etkinlikleri düzenleme konusunda büyük deneyime sahip olduğunu belirterek, Doha’da düzenlenen iki günlük konferansın önemini çok takdir ettiğini kaydetti.

Bu yazını Facebookda şərh et