“Hocavend bölgesine bağlı Edilli köyünde bir toplu mezar daha bulundu” – Dr. Ahmet Şahidov ARB24 kanalına konuştu

Şuşa ilçesine bağlı Daşaltı, Hocavend ilçesine bağlı Edilli, Ağdam ilçesine bağlı Sırhavend köyleri, Hocalı ilçesine bağlı Farrukh köyü ve diğer alanlar da dahil olmak üzere işgalden kurtarılan topraklarda Azerbaycan’ın Cumhuriyet Askeri Başsavcılığı çalışanları tarafından, Devlet Güvenlik Servisi, Esir, Kayıp ve Rehin Alınan Vatandaşlarla ilgili Devlet Komisyonu, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve diğer ilgili kurumların temsilcileri ile birlikte yürütülen ilgili arama çalışmaları sonucunda toplu mezarlar bulundu.

Konuyla ilgili ARB24 Televizyonu’nun “Çalışma Zamanı” programına konuk olan insan hakları savunucusu Dr. Ahmet Şahidov, Ermenistan’ın işlediği savaş suçları hakkında geniş bilgi verdi ve işgalden kurtarılan topraklarda keşfedilen toplu mezarlardan bahsetti.

Azerbaycan Askeri Başsavcılığı’nın soruşturması sonucunda Ceza Kanunu’nun 115.4, 120.2.7, 120.2.12 ve diğer maddeleri kapsamında incelenen ceza davasında, Birinci Karabağ Savaşı sırasında kayıp şahıslara ait olduğuna inanılan 450’den fazla insan cesedinin kalıntıları mezarlıklardan çıkarıldı. Yaklaşık 300 adli-tıbbi ve 280’den fazla moleküler-genetik çalışma yapıldı ve uygulama için yönlendirildi. Ayrıca tanıkların ifadesi alınmış ve gerekli diğer soruşturma ve operasyonel önlemler alınmıştır.

Azerbaycan Başsavcı Yardımcısı – Cumhuriyet Askeri Başsavcısı, Tümgeneral Hanlar Veliyev 26 Ekim’de söz konusu bölgeleri ziyaret ederek ceza davasının soruşturmasının ilerleyişiyle ilgilendi ve ilgili tavsiye ve talimatlar verdi.

Şu anda soruşturma ve operasyonel tedbirler devam ediyor.

Bu yazını Facebookda şərh et