“Türkiye’nin arabuluculuğunda Ukrayna ve Rusya arasında barış için hala umut var” – Ahmet Şahidov

Ukrayna-Rusya savaşı şiddetli bir aşamaya giriyor. Kırım köprüsünün patlatılmasının ardından Rusya, Kiev’e roketler attı ve yakın bir müttefik olan Belorusu da aktif askeri operasyonlara dahil etmeyi planlıyor.

Bu arada Avrupa Siyasi Topluluğunun (AST) ilk toplantısı Çekya’nın başkenti Prag’da yapıldı.

Toplantıda 44 davetli Avrupa ülkesinden 43’ü lider düzeyinde temsil edildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un mayıs ayında yaptığı öneriyle düzenlenen toplantıya 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin yanı sıra Avrupa kıtasından 17 ülke davet edilmişti. Toplantıya sadece Rusya ve Belarus davet edilmedi.

Özellikle Ukrayna’daki savaşın etkilerinin ele alındığı toplantıda barış ve güvenlik ile enerji, iklim ve ekonomi konulu oturumlar düzenlendi. Toplantıda liderlerin birçok ikili görüşmeler yapdı.

Avrupa Siyasi Topluluğu çerçevesinde Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan liderleri bir araya gelerek bölgede barış ve işbirliği konularını görüştüler.

BBNTürk kanalında “Öğleden sonra” programına konuk olan Türkiye Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü Başkanı Dr. Ahmet Şahidov, Prag’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu çerçevesinde yapılan tartışmalara ilişkin görüşlerini paylaştı ve gazeteci Emre Diner`in sorularını yanıtladı.

Bu yazını Facebookda şərh et