BengüTürk`de Azerbaycan gündemi – Ersin Tatar Bakü’ye geliyor, Laçin Azerbaycan kontrolüne geçti

Azerbaycan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik politikasında yeni bir aşama açıkça görülmektedir. Karabağ işgal altındayken, Kuzey Kıbrıs’ın bağımsızlığının tanınması konusundaki tereddütler çoktan geride kaldı. Bir süre önce Azerbaycan parlamentosu heyeti Lefkoşa’yı ziyaret etti ve diplomatik olarak Kıbrıslı Türk yetkililerle görüşmelerde bulunarak yeni bir aşamanın başladığını duyurdu.

Büyük olasılıkla Azerbaycan, Türkiye’den sonra KKTC’yi tanıyan ikinci ülke olacaktır. Bu bakımdan Ersin Tatar’ın Bakü ziyareti unutulmaz olabilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın rahmetli Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in Bakü’de misafiri olduğunu belirtmek gerekir. Tatar’ın ziyareti bu tür ikinci ziyaret olacak.

2. Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında 10 Kasım 2020’de imzalanan üçlü bildiri gereği geçici olarak Rus unsurların kontrolüne verilen, Laçın şehri ve Zabuh ile Sus köylerinin yer aldığı “Laçın koridoru” diye bilinen güzergahtan hem Rus birlikleri hem de Ermeni nüfus ayrılıyor.

10 Kasım 2020 bildirisine göre, Azerbaycan 3 yıl içinde Karabağ’daki Ermeni nüfusun Ermenistan’a gidiş gelişlerinde kullanacağı ve Laçın şehrinin dışından geçen yeni yol inşa edecekti. Azerbaycan 32 kilometrelik bu yolu, planlanandan erken tamamladı. Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeniler, Ermenistan’a gidiş gelişler için yeni yolu kullanacak. Eski Laçın koridoru güzergahında güvenliği sağlayan Rus unsurlar da kontrol noktalarını yeni yola taşıyor.

BengüTürk kanalında Azerbaycan gündemini değerlendiren gazeteci-yazar Dr. Ahmet Şahidov, sunucu Dilara Özer’in sorularını yanıtladı.

#Azerbaycan #Karabağ #KKTC

Bu yazını Facebookda şərh et